30.07.2018.

Kako smanjiti račune za struju?

Koliko god plaćali struju, uvek nam je mnogo. Račun za struju je verovatno jedan od najomraženijih, a iznos često varira i može biti vrlo neprijatno iznenađenje. Ovaj problem je posebno poznat zimi onima sa “lošim” centralnim grejanjem, kada je dogrevanje neophodno, pa se vrlo često pribegava neekonomičnim električnim grejalicama. Slična, a možda i gora situacija, poznata je onima bez ikakvog uređenog grejnog sistema, sa grejanjem na vrlo neekeonomičnu, a iz nepoznatih razloga vrlo popularnu TA peć. Često se čuje pokušaj utehe: “Pa dobro, bar grejanje plaćam samo u grejnoj sezoni”. A ta sezona ume ponekad da naplati debelo.

S druge strane, da računi za struju ne moraju biti noćna mora (bar ne najveća) i da centralno grejanje i TA peć nisu jedine grejne opcije, poznato je onima koji koriste alternativne izvore energije, vodu ili vazduh preko sistema sa toplotnim pumpama (a takvih korisnika je sve više) ili energiju sunca preko solarnih panela (što je u našoj zemlji još uvek retkost).

Najviše struje se svakako troši na grejanje, prema nekim istraživanjima čak do 70%, ali često neke sitnice na koje ne obraćamo pažnju takođe mogu uticati na potrošnju. Kako bi računi bili manji, potrebno je postići veću energetsku efikasnost, odnosno ne trošiti energiju nepotrebno.

Sa različitih strana čuju se različiti saveti za uštedu energije, ali u šta treba verovati?

Razotkrivamo istinu koja se krije iza šest najčešćih zabluda!

Zabluda broj 1: Dobro je postaviti klima uređaje, jer su veoma ekonomični.

Istina: Skoro trećina energije se gubi zbog loše instalacije uređaja, a kako bi se postigla što bolja efikasnost, treba voditi računa o oznaci energetskog razreda i proveriti da nema curenja ili nekih drugih nepravilnosti u radu koji mogu dovesti do nepotrebnih gubitaka energije.

Zabluda broj 2: Leti treba spuštati roletne tokom dana, jer je tako u sobi prijatnije.

Istina: Zbog spuštenih roletni u sobi će biti zagušljivo i dosta toplije, pa je mnogo bolje preko dana držati roletne podignutim i pustiti prirodnu svetlost u prostoriju, a samim tim će se manje energije trošiti na rashlađivanje.

Zabluda broj 3: Bolje je ne gasiti svetla u prostoriji kada je napuštate na kratko vreme.

Istina: Paljenje i gašenje svetla ne zahteva mnogo energije. Ostavljanje upaljenih svetala nepotrebno, čak i na nekoliko minuta, potrošiće više struje nego samo gašenje i ponovno paljenje. Dakle, gašenje svetla prilikom svakog napuštanja prostorije može biti vrlo korisna navika.

Zabluda broj 4: Nova stolarija garantuje manju potrošnju energije za zagrevanje ili hlađenje.

Istina: Starost stolarije nije uvek merilo kvaliteta. Dizajn, materijal i sam proces postavljanja su ono na šta treba obratiti pažnju. Uostalom, samo 10 do 20 % energije se gubi preko prozora, dok se i do 35 % energije može izgubiti zbog loše izolacije, tako da je ulaganje u kvalitetnu izolaciju višetruko isplativio.

Zabluda broj 5: Ukoliko želite udobno i toplo mesto za gledanje televizije, približite krevet ili fotelju radijatoru.

Istina: Možda ćete kratko uživati u prijatnoj toploti, ali ostali u prostoriji neće. Na ovaj način se toplota prenosi samo na najbliži objekat, pa je automatski potrebno više energije da se cela prostorija zagreje, tako da je po pitanju energetske efikasnosti mnogo bolje nameštaj što više udaljiti od radijatora, kako bi se toplota ravnomerno širila prostorijom.

Zabluda broj 6: Obične sijalice treba zameniti halogenim.

Istina: Halogene sijalice troše nešto manje struje od običnih, ali 70 % utrošene energije odlazi na nedvidljivo infracrveno zračenje, koje zagreva svetilljku, samo 30 % na vidljivu svetlost. Ukoliko želite postići primetniju uštedu, onda će LED sijalice biti najekonomičniji izbor.

Planiramo, menjamo navike i štedimo

Ukoliko ste od onih ljudi koji se teško privikavaju na promene, a želeli biste da uštedite energiju i novac, korisno može biti povezivanje više uređaja na jedan priključak, kako bi se jednim pritiskom dugmeta isključili svi odjednom.

Korišćenje tajmera može posebno doprineti iskorišćenju struje u nižoj tarifi.. Nećete se buditi u sred noći da biste pripremali ručak, ali priprema veš-mašine pred spavanje i aktiviranje uz pomoć tajmera u periodu “jeftine” struje može u velikoj meri uticati na konačnu cifru na računu za struju.

Sve u svemu, načina za smanjenje računa je dosta, samo treba dobro organizovati korišćenje energije, a kako se najveći deo energije troši na grejanje i hlađenje prostorija, treba razmisliti o ulaganju u sisteme sa visokim iskorišćenjem poput toplotnih pumpi, pri čemu se zavisnost od cene struje znatno smanjuje.

Raspitajte se o načinima za uštedu energije i dobijte kvalitetne i profesionalne savete klikom ovde: NUCLEUS ENERGY

 

Za Telefonoteku, Nucleus energy ©  Jul 2018.