ROTOGRAFIKA


Brojem zvezdica ocenite ovu firmu
Oceni firmu:   

 ( 5 / 2)


pogledaj oglase
DOBRODOŠLI U ROTOGRAFIKU

Rotografika je štamparija sa tradicijom dužom od jednog veka i danas predstavlja jednu od najsavremenijih štamparija u regionu.

Garant uspešno obavljenog posla i Vašeg zadovoljstva su naši proizvodni kapaciteti sa najsavremenijom grafičkom opremom, timom vrhunskih stručnjaka i primena standarda kvaliteta kako grafičkih tako i organizacionih, društveno odgovornih i ekoloških.


Rotografika danas
“Rotografika” i danas neprestano ulaže u tehnologiju, kao i u ljudski potencijal. Stručnost i znanje naših zaposlenih su plod dugogodišnjeg iskustva i kontinuiniranog ulaganja u ljude. Zato kao posebnu vrednost vidimo spremnost našeg osoblja da u svakom momentu sa našim kupcima podelimo stečeno znanje, te stručnim savetima bezrezervno na najkvalitetniji mogući način pomognemo oko realizacije naručenih proizvoda.

Osim ulaganja u znanje, jednako važnim se smatra i ulaganje u tehnologiju. Rezultat ovakvog pristupa je kontinuinirano praćenje novih tehnologija i implementacija istih u proizvodne procese “Rorografike”.

Najveći deo proizvodnje trenutno je namenjen za domaće tržište, “Rotografika” je prisutna i na tržištima Mađarske, Rumunije, Crne Gore, Austrije, Danske…

Proizvodni program koji je namenjen za izvoz trenutno čini preko 40 % od ukupne proizvodnje i beleži stalni rast.

Godišnje “Rotografika” preradi preko 15.000 tona papira, uz ukupan prihod od oko 20 miliona eura. Zapošljava 260 radnika.

Naši proizvodni kapaciteti – garant uspešno obavljenog posla
Garant uspešno obavljenog posla su naši proizvodni kapaciteti sa najsavremenijom grafičkom opremom, timom vrhunskih stručnjaka i primena standarda kvaliteta, koji kontroliše nemački Institut za kontrolu kvaliteta i standardizaciju FOGRA, čiji smo i članovi. Svi zaposleni su opredeljeni za neprekidno unapređenje integrisanog menadžmenta kvalitetom i zaštite životne sredine u skladu sa zahtevima ISO 9001:2015 i ISO 14001:2015 kao i FSC i DISNEY ILS u oblasti ofset tabačne i roto štampe knjiga, časopisa i trgovačkih prospekata.

“Rotografika” danas ima oko 200 stalnih klijenata, među kojima su najveće medijske kuće u Srbiji i regionu, kao što su “Adria media Zagreb, “Adria media Srbija“, “Adria media Ljubljana“, “Attica media Srbija“, “Motorpresse Hrvatska“, “Axel Springer Mađarska“, “Burda Ruminija”, “Ringier Ruminija“…

Štampamo oko 100 najčitanijih časopisa na ovom području, kao i knjige najvećeg srpskog izdavača “Laguna“. Klijenti su nam i vodeće srpske i regionalne kompanije kao i predstavništva kompanija: “Dis“, “Forma Ideale“, “Klett“, “DM drogerie“, “Lilly“, “Metro Cash&Carry“, “Lidl“, “Spar“, “Bauhaus“, “Home Center“…
Svojim kvalitetom smo se nametnuli i evropskim klijentima, pa se kod nas štampa i časopis “Burda” za skandinavsko tržište.
Produkcijom grafičkog proizvoda vrhunskog kvaliteta, uz prihvatljivu cenu, sa kratkim rokovima isporuke, “Rotografika” ostvaruje svoju misiju i viziju lidera u grafičkoj industriji.

SPECIFIKACIJA ZA PRIPREMU MATERIJALA ZA ŠTAMPU I OSNOVNI STANDARDI PROIZVODNJE
Kako bismo bili sigurni da su PDF-ovi dobro pripremljeni, ovim putem želimo da osvežimo uputstva o njihovoj pravilnoj izradi i načinu slanja.
Veoma nam je važno da se shvati značaj pripreme kao sastavnog dela u lancu izrade prizvoda, odnosno da kvalitetna priprema kako znači dobar otisak tako i kvalitetna izrada proizvoda u svim ostalim fazama.

Kalibracija monitora

Pre svega, jako je važno da je vaše radno okruženje spremno za izradu pripreme za štampu, odnosno da je monitor pravilno kalibrisan i da je izabran icc profil za obradu pripreme, koji odgovara podlozi za štampu. U suprotnom, boje koje su na monitoru prilikom obrade neće odgovarati otisku. Icc profili u štampariji „Rotografika“ se ne koriste i nije ih potrebno zapisivati u PDF. Oni kao takvi služe isključivo za monitor kao emulacija pripreme na odgovarajućoj podlozi.

Primena standarda i izrada probnih otisaka

Štamparija „Rotografika“ se u okviru svog proizvodnog procesa štampe rukovodi ISO standardom 12647, koji je usvojen od strane nemačkog institita za istraživanje grafičke tehnologije FOGRA, pod nazivom „PSO – Process Standard Offset“. Takođe je usvojen i standard za izradu sertifikovanih prufova „FograCert Contract Proofing”, popularno kod nas nazvani kao „bestovi” i koji se za svakog klijenta mogu izraditi. Prufovi-bestovi izgledaju najpribližnije onome što će se otisnuti u štampi, pa kako služe kao vodilja dizajneru, tako nakon overe od strane klijenta služe kao vodilja i štamparu na mašini. Ukoliko na mašini nisu prisutni bestovi kao vodilja za otiskivanje, štampa se odvija sa već unapred utvrđenim standardnim nanosima. Veoma je važno napomenuti da je osvetljenje na pultovima štamparskih mašina takođe usklađeno sa ISO standardom 12647. Svetlo zapravo emulira dnevno svetlo, pa je pravilno gledanje otisaka, prufova i čak usklađivanja ova dva isključivo na dnevnom svetlu, osim ako u prostoriji nije takođe osvetljenje usklađeno standardom. Više informacija na web strani www.fogra.orgPrikaz na različitim vrstama svetla. Prezentacija prikazana na sajmu DRUPA u Nemackoj 2016

Elektronsko odobravanje

Svim našim klijentima nudimo mogućnost elektronskog odobravanja stranica putem interneta. Ukoliko ste zainteresovani, od naših CTP operatera dobićete uputstvo i parametre za pristup. Elektronsko odobravanje omogućeno je u modernom i veoma jednostavnom programu svetski poznatog proizvođača Agfa.

Format materijala

U štampariji „Rotografika“ se koriste isključivo dokumenti u PDF formatu. Sve ostalo će se zanemariti i neće se koristiti kao priprema za štampu. Verzija PDF-a treba da je 1.3 (Acrobat 4.0 compatible). Ukoliko je iz nekog razloga potrebno koristiti drugu verziju PDF-a, preporučujemo verzije 1.6 ili 1.7. Verzija PDF-a ne utiče na kvalitet obrađene pripreme i ima veze samo sa načinom kako je sam PDF dokument konfigurisan, kao i sa RIP-om na kom se PDF dokument kasnije obrađuje za štampu. Molimo da jedan dokument sadrži jednu stranu, da bi se izbegle greške koje mogu nastati prilikom montaže i eventualnih izmena stranica. Preporučujemo izradu PDF dokumenata preko export opcije. Izrada iz postcripta može se primeniti samo ako je to nemoguće iz exporta ili zbog nekih drugih problema.

Rezolucija i kvalitet otiska

Rezolucija fotografija za kvalitetan otisak traba da je 300 dpi. Minimalna rezolucija prihvatljiva za otisak slabijeg kvaliteta je 140 dpi a maksimalna 600 dpi. Sve ispod 140 dpi je neprihvatljivo za kvalitetan otisak, dok rezolucije vece od 600 dpi može da dovode u pitanje pravilan rad RIP softvera i u opšte mogućnost za izradu separata za štampu. Rezolucija 1-bit fotografija ne sme da prelazi 2400 dpi.


Prikaz fiksnog broja piksela u odnosu na različite rezolucije

Postavke stranica
Format stranice u PDF-u mora biti ispravno zadan i centriran na stranici dokumenta. Poželjno je da PDF dokument sadrži još samo oznake za rezove na krajnji format tzv. cajhne za rez ili crop marks, sve ostale oznake su nepotrebne. Pri tom je jako važno da su oznake udaljene za veličinu bleeda ili napusta od krajnjeg formata. Svaka strana mora da sadrži tzv. napust ili bleed ne manji od 3 mm sa svih strana, i da su svi objekti (slike ili tonovi) koji dolaze do krajnjih reznih linija odnosno krajnjeg formata proizvoda prepušteni preko za veličinu napusta. Tekst i važne elemente je potrebno udaljiti od konačnog formata minimalno 3 mm, da se ne bi odsekli u krajnjoj fazi izrade proizvoda. Kod proizvoda koji su manjeg formata, klamani proizvodi sa više strana, napust mora da je minimalno 5 mm i tekst sa važnim elementima mora biti udaljen od krajnjeg formata za 5 mm. Kod frezanih ili bindanih, proizvodni deo između korice i prve strane knjižnog dela će se ulepiti za 5 mm, s toga treba voditi računa da se u tom delu ne nalaze važni elementi i tekstovi. Ukoliko se na strani korice nalazi fotografija koja prelazi na prvu stranu knjižnog dela, tzv. „spread“, a da se ne bi izgubio deo od 1 cm u povezu (5 mm od dela korice i 5 mm od dela prve strane knjižnog dela) potrebno je stranu korice pomeriti za 5 mm ulevo a prvu stranu knjižnog 5 mm udesno.


Izrada korice
Za svaku stranu korice potrebno je izraditi zaseban PDF, sa tim da na naslovnu stranu, ako je ima, bude spojena rikna i to tako da rikna bude u bleedu. Znaci, ako je rikna recimo 5 mm podesite bleed u dokumentu 5 mm i tu postaviti riknu, a prilikom zapisivanja u PDF u podešavanjima obavezno uključiti da bleed bude isto tih 5 mm, a cajhne za rez ili crop marks da budu udaljeni za tu velicinu od 5 mm.

Korica sa klapnama

Izrada presvlake

Pridržavati se datog crteža
– ravna rikna

uputstvo5

– zaobljena rikna

Mere za presvlaku sa zaobljenom riknom se razlikuje od ravne samo u širini lepenke

uputstvo6

– integralna presvlaka

Izrada zaštitnog omota

Veličina kantne je prema zahtevu kupca – najčešće 3 mm
Pridržavati se datog crteža:Definisanje boja
Svi dokumenti moraju biti u CMYK-u odnosno device CMYK ili device GREY. Objekti u device RGB, calibrated RGB i Lab-u moraju biti konvertovani u CMYK pre nego što se uvezu u dokument koji se obrađuje odnosno pre nego što se kreira PDF. Sve boje fotografija u RGB-u je moguće videti samo na ekranu monitora, dok se u štampi neke boje ne mogu reprodukovati i da bi se pravilno odštampale moraju biti prebačene u CMYK, ili će se u suprotnom na otisku pojaviti fotografija kakvu niste zamislili, odnosno razlikovaće se od onoga što je na ekranu monitora. SPOT boje moraju biti pravilno nazvani po Panton skali sa definisanim CMYK procentima iz skale. Ukoliko proizvod ne sadrži panton boje ili neke druge tzv. pete spot boje, u dokumentu trebaju biti pretvorene u CMYK. Ukoliko se u dokumentu nalaze objekti definisani kao razlicite panton boje, dakle razlicitog imena ali istih CMYK vrednosti, i potrebno je da se na RIP softveru pretvoti u CMYK, isti neće moći biti obrađen.

Definisanje teksta
Tekst u PDF dokumentu mora biti embedovan, odnosno pri izradi PDF dokumenta „embed“ opcija u podešavanjima mora biti uključena. U suprotnom se dokumenti ne mogu koristiti, jer fontovi nisu uveženi u PDF dokument, i iako ih vidimo na ekranu oni zapravo u tom dokumentu ne postoje. Takođe, u nekim programima za izradu pripreme postoji i opcija „subset“ koja mora biti na 100 % da ne bi došlo do zamene tipa slova ili fonta u PDF dokumentu. Svi tekstovi koji su u crnoj boji manji od 24 tipografskih tačaka moraju biti definisani samo kao 100 % crna (K=100 %, C=0, M=0, Y=0). Nepotrebno je da tekst sadrži u sebi i druge boje iz CMYK-a, čak bi postojanje drugih boja umnogome narušilo kvalitet štampe, odnosno izgled samog proizvoda. Ukoliko crni tekst prelazi preko tona ili bilo kakvog drugog objekta, u pripremi je potrebno da se na tom tekstu uključi overprint opcija. Overprint ili tzv. preštampavanje se primenjuje samo na 100 % crnom tekstu, a nikako na belom tekstu jer u suprotnom se ti elementi neće videti u krajnjem proizvodu. To važi i za ostale elemente u boji koji prelaze preko drugog tona (sa uključenom overprint opcijom boje se mešaju prilikom otiskivanja). Crni tekst veći od 24 tačke može biti sačinjen iz više boja po recepturi za tzv. duboku crnu (vidi u sledećem odeljeku).

Duboka crna i tekst u negativu
Ukoliko strana sadrzi velike crne povrsine i želi se postići tzv. efekat duboke crne, dovoljno je uz 100 % crnu boju ostaviti 70 % cijana, 60 magente i 60 % žute za premazne papire, a za ne premazne C 50 % M 40 % Y 40 % i K 100 %. Svaki procenat više je nepotreban i nema nikakav efekat, čak zapravo otežava proces štampe i umanjuje kvalitet otiska. Pri tome je bitno da, ukoliko se preko takve površine nalazi i beo tekst, veličina teksta ne sme da bude previše mala jer sitan i tanak tekst, pogotovo ako se nalazi u negativu, preko crne površine sačinjene iz više boja nije moguće kvalitetno odštampati. Pravilno je da tekst iz jedne boje ne bude manji od 6 tipografskih tačaka, odnosno 7 tipografskih tačaka za serifna slova. Za kolorni tekst iz više boja i tekst u negativu (beo tekst na crnoj podlozi) najmanja veličina je 8 tipografskih tačaka i 10 tipografskih tačaka za serifna slova. Minimalna debljina linije koja može pravillno da se reprodukuje u 100 % tonu je 0,2 tačke ili 0,07 mm, a minimalna debljina za linije u rasteru je 0,5 tačke ili 0,18 mm. Linije iz više boja i linije u negativu ne smeju da budu tanje od 0,75 tačaka ili 0,27 mm.

Ukupan nanos boje i primena icc profila
Jedan od klučnih faktora pri izradi kvalitetne pripreme je ukupan nanos boje na stranama, tzv „Total Area of Ink Coverage“ ili TAC. Maksimalni nanos boje čini zbir procenata iz koje boja može biti sačinjena. Znači 100 % svih osnovnih boja u CMYK-u iznosi 400 % (cian 100 % + magenta 100 % + žuta 100 % + crna 100 % = 400 %). Takva površina uveliko narušava kvalitet štampe jer je maksimalni nanos boje u štampi uslovljen sušenjem boje, što je kombinacija penetracije, oksidacije i isparavanja. Stoga je kvalitet sušenja zavistan od vremenskog perioda sušenja kao i vrsti i kvalitetu podloge na koju se otiskuje. Kako ne bi došlo do pada u kvalitetu štampe usled prevelikog sloja boje, određeni su maksimalni procenti ukupnog nanosa prema tipovima papira:

VRSTA PAPIRA
TAC
PROFIL
premazni papiri u tabačnoj štampi
330 %
PSOcoated_v3.icc
premazni papiri u roto štampi
300 %
ISO_coated_v2_300.icc
LWC poboljšani papiri
300 %
PSO_LWC_improved_eci.icc
LWC standardni papiri
300 %
PSO_LWC_standard_eci.icc
nepremazni ofset papiri
300 %
PSO_uncoated_v3_FOGRA52eci.icc
MFC papiri
280 %
PSOmfc_paper_eci.icc
SC papiri
270 %
SC_paper_eci.icc
novinski papiri
260 %
PSO_SNP_paper_eci.icc
Tabela: TAC na osnovu tipa papira i odgovarajući icc profil. Svi icc profili iz tebele nalaze se na http://www.eci.org/en/downloads

Kontrola pre slanja
Preporučujemo da se posle zapisivanja pripreme u PDF dokument isti pregleda pre slanja, kako vizuelno tako i ako je moguće upotrebom odgovarajućeg tzv preflight-a. Pravilno je vizuelno pregledati PDF-ove u programu adobe acrobat profesional, sa uključenom „output preview“ opcijom u CMYK-u, izabranim odgovarajućim icc profilom, ako se kontrolišu i boje (obavezno kalibrisan monitor) i uključenom overprint simulacijom.

Posebni zahtevi
Priprema za lak, štancnu, blindruk, foliotisak i ostale doradne faze u dokumentu moraju biti u posebnom kanalu, odnosno SPOT boji sa uključenom overprint opcijom i poželjno je da budu u posebnom PDF dokumentu.

Kreiranje baza za adresiranje
Kako bismo imali dobro pripremljenu bazu za adresiranje, molimo Vas da se pridržavate sledećih pravila:

– font smanjiti na 8 tipografskih tačaka,
– isčistiti kompletnu bazu od YU slova, odnosno svih slova koja sadrže aksane (koristiti strogo englesku tastaturu tj. englesko pismo),
– za unos podataka u ćeliju koristiti velika slova,
– koristiti isključivo jednu vrstu fonta, bez dodatnih karaktera kao što su navodnici i slično
– ćelija ne sme da sadrži više od 40 karaktera.
– kod kolone sa poštanskim brojevima proveriti da li se u ćelijama nalaze samo brojevi. Ako se nalaze slovni znaci treba ih izbaciti.

Redosled kolona je sledeći:

– kataloški broj
– ime firme
– ime i prezime osobe
– adresa
– grad
– poštanski broj

Primer:

uputstvo8

Uputstvo za slanje na FTP server
Odgovornost svakog korisnika je da fajlove i foldere imenuje i postavlja na osnovu datih uputstva, da ne bi dolazilo do krivog preuzimanja. Preporuka je da svaki klijent štamparije poseduje svoje lično mesto na ftp serveru “Rotografike”. Obavezno prilikom postavljanja na ftp server obavestiti osoblje CTP-a usmeno ili putem mejla, što je veoma važno ukoliko se naknadno šalju ispravke, odnosno novi fajlovi, da ne bi u protivnom došlo do toga da se novi fajlovi ne preuzmu nakon što je prvobitna priprema već skinuta.

Folderi

Folder je potrebno otvoriti za svaku publikaciju posebno. Navesti ime publikacije, broj izdanja i datum.

PUBLIKACIJA_BROJ_DATUM

Fajlovi

Obavezno se pridržavati sledećih pravila:

– svaka strana mora biti zasebno zapisana u jedan fajl,
– svaki fajl da nosi ime svoje paginacije (01.pdf itd.),
– korice obeležavati sa K1, K2, K3 i K4 u slučaju da se štampaju zasebno,
– ukoliko se korica štampa iz knjižnog bloka a ne zasebno obeležavanje započeti sa 01.pdf,
Molimo da se prilikom imenovanja ne koriste YU slova ili bilo koja druga sa aksnima odnosno kvačicama, kao i karaktere ! “ # $ % & / ( ) { } ; ‘ , . / < > ? i sl.

Postavljanje na server

Svi fajlovi potrebni za štampu moraju biti u imenovanom folderu. Fajlovi ne smeju biti u posebnim folderima, osim ako nisu raspoređeni po tabacima. Fajlovi van foldera se neće preuzimati. Ftp server, kao i folderi korisnika, se ne smeju koristiti u druge svrhe. U folderima je potrebno da se nalaze isključivo samo fajlovi potrebni za štampu. Ako se na server postavljaju zasebni fajlovi za Best-proof, to uraditi u posebnom otvorenom folderu pod nazivom BEST_PROOF.

Postavljanje novih strana ili izmena

Ukoliko fajl mora biti zamenjen iz bilo kog razloga, treba ga kopirati u isti folder sa novim imenom kao 01_NOVA.pdf. Prepisivanje prethodno postavljenog fajla je administrativno onemogućeno. Prilikom postavljanja nove strane obevezno obavestiti osoblje CTP-a.

Preuzimanje

Fajlovi će biti pruzeti sa servera nakon što budu postavljeni i usmeno ili pismeno odobreni za štampu. Fajlovi će se procesuirati i pregledati tek nakon što CTP odeljenje dobije nalog za izradu publikacije. Nakon kopiranja, folder publikacije će biti promenjen u ime sa dodatim _SKINUTO na kraju.
PUBLIKACIJA_BROJ_DATUM_SKINUTO
Nakon toga korisnik ne sme postavljati fajlove u taj folder.

Održavanje

Radi bolje preglednosti preporučujemo da se na serveru zadržavaju maksimalno poslednja dva broja publikacije.

Vaš ftp folder je mesto na našem serveru. Koristite ga pažljivo, pratite uputstva, održavajte red na serveru i ne postavljajte fajlove koji nisu potrebni za štampu.

Nadamo se da ćemo ovim postići još bolji i kvalitetniji odnos, na obostrano zadovoljstvo.

Srdačan pozdrav,
„Rotografika“

Dešavanja
Identifikacioni podaci
Zaposlenje
Rotografika d.o.o.

Segedinski put 72
24000 Subotica
Republika Srbija

+381 24 636 600
+381 24 636 601
+381 24 636 620
office@rotografika.rs
www.rotografika.rs
Rotografika d.o.o.
Beograd predstavništvo

Bulevar Arsenija Čarnojevića 36/1a
Novi Beograd
+381 11 212 4696
Radin Berger Print
Austrija predstavništvo

Innsbrucker Straβe 59/III
6176 Innsbruck-Völs, Austrija

+ 381 43 512 302 412
wilhem.berger@radin.at
www.radin.at
4 colours
Rumunija agencija

40 Popa Soare STR, sector 2
Bukurešt, Rumunija

+ 40 21 323 78 11
+ 40 21 321 14 63
dan.bacalum@4colours.ro
www.4colours.ro
Kvadrát 97 KFT.
Mađarska agencija

Ugron Gábor utca 12.
1118 Budimpešta, Mađarska

+36 1 319 1599
+36 1 319 1599
info@kvadratprint.hu
www.kvadratprint.huDetalji

  ROTOGRAFIKA
  Grad
  Subotica
  Ulica
  Segedinski put 72
  Telefoni


  024 / 636-621


  E-mail
  boris.skenderovic@rotografika.rs

Radno Vreme

Radnim danom :
S u b o t o m ... :